Blog
Hoe kies is de meest geschikte cv ketel voor in huis?
Een nieuwe cv-ketel uitkiezen, dat doet u niet elke dag. Hoe wordt u wijs uit alle soorten cv ketels, gaskeurlabel, typen en modellen? Met welk model stookt u het voordeligst? U kiest misschien al snel voor een cv-ketel met een hoge capaciteit, maar een ketel met overcapaciteit pakt uiteindelijk juist niet rendabel uit. Daarom is vakkundig advies zo belangrijk.
Momenteel zijn de volgende CV Ketels te koop: Vr-ketel, Hr-ketel, HRe-ketel. Wanneer u CV-ketels wilt vergelijken, let dan op de volgende 4 punten:
- soort cv ketel
- gaskeurlabel
- capaciteit
- merken
Soorten CV Ketels
Uw zoektocht start met het bepalen van wat voor soort cv-ketel u wilt. Dit vormt uw uitgangspositie voor de vergelijking. Stel uzelf hierbij de volgende 3 vragen:
Wil ik een solo cv-ketel of combiketel?
Wilt u een cv-ketel die uw huis verwarmt en warmwater levert, kies dan voor een combiketel. Heeft u bijvoorbeeld al een geiser of boiler in uw keuken en badkamer, dan is een soloketel voor u de juiste keuze.
Wil ik een vr-ketel, hr-ketel of een hre-ketel?
Een VR ketel is een cv ketel met een verbeterd rendement. Dat betekent dat ongeveer 89 procent van de energie door de cv-ketel wordt omgezet in bruikbare warmte. Bij een VR ketel gaat dus nog wel een deel van de energie verloren.
Een HR ketel is een cv-ketel met een hoog rendement: meer dan 100 procent zelfs. Dat betekent dat alle energie door deze cv-ketel wordt omgezet in bruikbare warmte. En in tegenstelling tot een VR ketel gebruikt een HR-ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas. Er zijn HR ketels die zo een rendement van wel 107 procent halen.
Een HR-e ketel produceert zelf elektriciteit. Hoe dat werkt? In de ketel zit een aardgasmotor. Als u warmwater gebruikt of als de verwarming aanslaat, zet de motor een kleine generator aan die elektriciteit opwekt. Deze stroom kunt u terugleveren aan uw energieleverancier. Een HR-e ketel verbruikt nog minder energie dan een HR-ketel en stoot minder CO2 uit.
Wil ik een open of gesloten ketel?
Voor de verbranding van gas is lucht nodig. De cv-ketel dient deze lucht ergens vandaan te halen. Bij een open cv-ketel wordt de lucht gehaald uit de ruimte waar de installatie hangt. Vaak hangt deze ketel dan ook op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt, zoals op de zolder of in de bijkeuken. Voor een open cv-ketel is wel extra ventilatie nodig. Goed geïsoleerde woningen zijn daarom niet geschikt.
Een gesloten cv-ketel haalt de lucht van buiten uw woning. De benodigde lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. Dit kanaal wordt meestal gecombineerd in één pijp tezamen met de rookafvoer. Voor een gesloten cv-ketel is dus geen extra ventilatie nodig, waardoor er ook geen onnodig warmteverlies optreedt.
Gaskeurlabel
Tijdens uw zoektocht naar de beste cv-ketel komt u ongetwijfeld het gaskeurlabel tegen. Is uw nieuwe ketel voorzien van het gaskeurlabel dan voldoet de ketel aan de hoge Nederlandse eisen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en prestaties.
Capaciteit
Een ander belangrijk punt bij het vergelijken van cv-ketels is de capaciteit van de cv-ketel. De capaciteit is volledig afhankelijk van:
- uw woonsituatie: type woning, grootte van de woning, mate van isolatie
- uw leefstijl: hoe warm dienen de verschillende ruimtes in huis te zijn
De capaciteit van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW). Er is een formule om te berekenen hoeveel capaciteit uw cv-ketel nodig heeft: gewenste temperatuur x de grootte van de ruimte in m3 x 3,86 = benodigde capaciteit van uw cv-ketel. Stel uw heeft een huis van 400 m3 waar u in iedere ruimte een temperatuur wilt van 20 graden, dan is de berekening: 20 x 400 x 3,86 = 30,9 kW. Aangezien
de temperatuur per ruimte in huis verschilt, is het aan te raden een berekening te
maken per ruimte en de uitkomsten bij elkaar op te tellen. Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan mag u 15% van de uitkomst aftrekken. Weet u de capaciteit die uw cv-ketel nodig heeft dan streept u waarschijnlijk weer een aantal cv-ketels af en komt u weer een stapje dichter bij de effectievere opvolger van uw huidige cv-ketel.
Met bovenstaande tips wat betreft de soorten cv ketels en gaskeurlabel kun je nu een verstandige keuze maken voor een cv-Ketel!
2 comments on “Hoe kies is de meest geschikte cv ketel voor in huis?”
Vincent Rondwijk
Bedankt voor het delen van dit artikel. Goed om te weten dat een soloketel voor mij de beste optie is wanneer ik al een boiler in de keuken heb. Ik ga mij verder oriënteren met deze informatie.
Marie de Jonge
Ik wil binnenkort ook een nieuwe ketel kopen, omdat mijn oude hoog toe is aan vervanging na al die jaren. Ik ben al bezig geweest met het vergelijken van verschillende modellen, maar blijf het lastig vinden. Ik ga in mijn verdere onderzoek en keuze in ieder geval mijn woonsituatie en leefstijl laten meewegen.
Comments are closed